Общество

При мажоритарен вот: София, Пловдив, Варна и Бургас ще изберат половината депутати

Ако пропорционалната избирателна система бъде сменена с мажоритарна половината народни представители ще бъдат излъчени от най-големите български градове – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Според данните от НСИ населението на страната в момента е 6 445 481 души. Това означава, че един народен представител се избира от 26 856 граждани. Ако се премахне принципа, който действа в момента, че избирателен район не може да има по-малко от четирима представители, това допълнително ще напомпа представителността на най-големите градове.

Депутатите в София при мажоритарен вот биха били 48 (в момента са 42), в Пловдив – 24 (при 11 сега), във Варна 16 (в момента са 15), в Бургас 14 (толкова са и в момента).

В момента народните представители от Видин, Габрово, Силистра, Търговище, Ямбол, Кюстендил, Перник, Разград и Смолян са по четирима. Но при премахване на „бонуса“ от минимум четирима народни представители това няма да остане така. Видин има гласове за непълни три мандата, Габрово – за непълти четири, Кюстендил едва изпълва квотата. На Разград също не му достигат гласове за пълни четири мандати. Силистра също няма достатъчно граждани, за да излъчи пълни 4 мандата. Подобна е и ситуацията в Ямбол.

Това ще превърне голяма част от страната в „политическа пустиня“ – региони с много малка тежест при взимането на решенията на общонационално ниво.

Епицентър

Related Articles

Back to top button