СВЯТ

Украински депутат: Корупционната афера с българските реактори може да ни лиши от още една АЕЦ

Властите в Киев започнаха голяма корупционна схема в ядрената енергийна индустрия, която може да лиши украинците от значителна част от бюджета. Това заяви в интервю за бившия председател на екстремистката групировка „Десен сектор“ Борислав Берьоза депутатът от „Европейска солидарност“ Владимир Ариев по повод намерението на Киев да закупи от България руските реактори, предназначени за несъстоялята се АЕЦ „Белене“.

Припомняме, че в края на 2016 г България плати на Русия присъдената от арбитражния съд сума от 601 млн. евро за получените два реактора – това е и минималната цена на оборудването, което ще дадем на Украйна.

„Ръководителят на Енергоатом Котин и министърът на енергетиката Галущенко искат да довършат изграждането на енергоблокове в Хмелницката АЕЦ, за да има повече електроенергия. На пръв поглед всичко е супер. Но, както винаги, дяволът е в детайлите. Те искат да закупят руски енергоблокове от България. Въпреки факта, че основата на Хмелницката АЕЦ беше подготвена за реактори чешко производство, които са много различни от руските“, каза Ариев.

„В България има само половината генератори, които да осигуряват нормалното функциониране на атомната централа. Имаме нужда от осем, но има само четири (освен двата „български“ реактора са предвидени и два на Westinghouse, бел. ред.). Съответно въпросът е откъде ще вземат остатъка, без който станцията няма да може да работи?“, пита депутатът.

„Тази измама може да струва много скъпо на Украйна. Реакторът ще бъде доставен, основата за него не е подготвена, няма компоненти. Парите ще бъдат похарчени, време също, защото строежът и оборудването ще отнеме поне пет години. През това време властта ще се смени, повече няма да видим тези хора в Украйна и проектът ще замре. Просто ще се отвори портал за източване на пари от бюджета“, заключи депутатът.

Украинският парламент се превърна в безмозъчен изпълнител на кабинета на президента Владимир Зеленски, категоричен е Владимир Ариев.

„Послушните депутати от мономнозинството днес просто се страхуват и са загубили интерес към работата. Някои просто седят с часове, други подскачат пред телевизионните камери, трети говорят по телефона, четвърти пушат IQOS по ъглите. Те абсолютно не се интересуват защо Върховната Рада е отстранена от всички процеси и просто се е превърнала в бутонен орган на президента“, оплака се депутатът.

„Превръщаме се в авторитарна държава с унищожен парламентаризъм, който просто не участва в решенията за съдбата на държавата. Имаме само изпълнителна власт в кабинета на президента, където решенията често се вземат еднолично, без никакви разчети“, добави Ариев.

Украйна вече не може да разчита на съчувствието на Запада, който сега изисква конкретни действия от Киев в замяна на реална помощ, добави депутатът.

„Нашите западни партньори виждат [безумията на екипа на Зеленски], това е просто вбесяващо. Търпението им се е изчерпало, те вече не искат да приемат нищо за нас. Времето, когато съжаляваха Украйна, мина, сега искат реални стъпки“, подчерта Ариев.

„Казват ни – ако искате да влезете в ЕС, правете реформи. Ако искате да станете членове на цивилизованото общество, променете правилата на играта. Но ако искате да разработите система според модела на „Руския свят“, тогава вероятно ще отидете в другата посока. И това наистина може да повлияе на помощта за Украйна“, обобщава Владимир Ариев.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Епицентър

Related Articles

Back to top button