Закон и Ред

Калин Стоянов: Брендо има валидна лична карта от 2016 г.

На 25 юли 2018 година за Евелин Банев, с прякор Брендо, е въведен сигнал в шенгенската информационна система, на основание европейска заповед за арест, издадена от СГП на 20.07.2018 година. По искане на ВКС Евелин Банев е обявен за международно издирване.

Последното официално отразено преминаване на Евелин Банев-Брендо през граничните контролно-пропускателни пунктове на България е на 13.07.2013 година. Тогава той е конвоиран от Италия във връзка с участие в наказателно производство. След тази дата не са налични данни за пътуванията му.

Това заяви по време на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„На 27.10.2016 Евелин Банев се явява в Столична дирекция на вътрешните работи и подава заявление за издаване на лична карта“, допълни Стоянов, като потвърди, че Брендо е има валидна лична карта, която важи до 2026 година.

Банев е бил задържан през 2021 година в Украйна. Нашите власти са подали всички нужни документи за да бъде екстрадиран. По решение на Апелативен съд в Киев Брендо е бил освободен, тъй като има украинско гражданство.

В началото на 2023 година е извършена проверка заради пълномощно, издадено на адвокат, който да защитава Евелин Банев. Пълномощното е заверено от кметския наместник в село Тлачене.

Служебният министър на вътрешните работи уточни, че след това са извършвани проверки на адреси, на които е било възможно Брендо да се укрива.

„На 24 юни Евелин Банев-Брендо доброволно се яви пред Софийския затвор, като е носил валидната лична карта, издадена през 2016 година“, каза още Калин Стоянов.

МВР многократно е предприемало действия за издирването на Банев, водена е кореспонденция с много страни.

Евелин Банев – Брендо неочаквано се предаде на властите у нас и вече е в затвора. Така той ще излежи 6-годишна присъда за „пране на пари“, постановена още през 2018 година у нас. Банев се издирва от 2018 година с червена бюлетина на Интерпол. Има три присъди.

Освен тази у нас, той е осъден още в Румъния на 10 години и в Италия на 20 години затвор за трафик на кокаин. Брендо стана известен с прозвището „Кокаиновия крал“.

От изявлението на министър Стоянов не стана ясно как Брендо се оказа в България и по какъв начин е влязъл в страната.

Епицентър.БГ обаче узна, че „Кокаиновият крал“ е пристигнал у нас с онзи малък самолет, стар модел „Пайпър“, прелетял незаконно над четири държави от НАТО и приземил се на 08.06.2022 година на нефункциониращо летище в европейска България, по време на управлението на правителството на Кирил Петков, когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков.

Тогава нарушителят вдигна под тревога военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България, но всички опити на НАТО-вските изтребители да установят контакт с него се оказаха неуспешни.

Двуместният самолет влезе на в българското въздушно пространство в 19.09 часа и в 21.30 кацна на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко. Преди да кацне в Буховци, самолетът се е приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново. По неофициална информация там е заредил гориво от туби. Пилотът успял да излети преди полицията на Бойко Рашков да стигне до него.

Самолетът-нарушител е бил или с важен товар, или с важен човек, беше оценката на експерти. Рискът за междинни кацания за зареждане, да лети през нощта, да каца и да излита от недействащи летища, без РВД, без радарно поле, без електротехническа система говори, че рискът е много голям и струва голямо заплащане.

На следващия ден ошашавеният вътрешен министър Бойко Рашков обясни как самолетът е преминал през половин Европа – излетял от Литва, минал през Полша, кацнал в Словакия, продължил през Унгария, после минал и благополучно се приземил у нас. Каква е целта, какво е станало, кои са тези и други неща – нито Рашков можа да обясни, нито пък назначеното от Рашков разследване разнищи.

Тогава Рашков отказа да коментира лицата, които са пътували в самолета, за да спази „процесуална дисциплина“. МВР-шефът твърдеше още, че има „богата“ оперативна информация, но не може да изнася данни, за да не попречи на разследването. Рашков разказа и как през нощта получил информация за самолета нарушител, но понеже времето било лошо, машината не била преследвана.

От думите на Рашков тогава излезе, че при всяко лошо време самолети нарушители могат да преминат през нашето въздушно пространство и да не бъдат прихванати от охраняващи небето ни военни самолети.

Related Articles

Back to top button