България

Антикорупция: Андрей Гюров е бил в управата на две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров, издигнат от ПП-ДБ е бил в две дружества с нестопанска цел, когато отива в БНБ и в това се изрязава неговата несъвместимост. Това става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията, което е от днес. 

Справка в Търговския регистър показва, че подуправителят на БНБ е участвал фирмата „ЙОНТЕХ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД.

Според закона след като е избран за подуправител на БНБ Гюров е имал едномесечен срок, за да прекрати участието си в дружеството, в което е бил с минимално участие.

Според Търговския регистър прекратяването е вписано с дата 23 ноември 2023 г. или 4 месеца, след като е избран на ръководния пост в БНБ. Тоест в период от 3 месеца той е бил в несъвместимост със заеманата длъжност.

Освен това Гюров е част и от Органа на управление на „Балкански-паница институт за научни изследвания“, който също има стопанска дейност, а освен това изготвя и анализи за правителството. От това дружество, което също фигурира в Търговския регистър, Гюров излиза на 15 декември 2023 г., или почти 5 месеца след избирането си за зам.-шеф на БНБ.

Изпуснатият срок за излизане от дружеството се счита за тежко нарушение

Ето какво става ясно от решението на Комисията за противодействие на корупцията.

Проверката е започнала по сигнал. В него се твърдяло, че когато Гюров отива в БНБ, той не е бил напуснал ръководството на партия „Продължаваме промяната“. Освен това бил в Управителния съвет на още едно дружество с нестопанска цел. В решението на комисията са заличени имената на дружествата. 

Става ясно още, че той ги напуснал четири месеца по-късно, едва след като БНБ направили проверка. 

 Към датата на избирането му за подуправител, което е станало на 26 юли 2023 г. Андрей Гюров е бил член на Управителния съвет на едно сдружение с нестопанска цел и член на Управителния съвет на друго сдружение, посочват от комисията в решението си.

До 23 ноември 2023 г. той е бил съдружник и е притежавал дялове на стойност 100 лева от вписания общ капитал в размер на 5000 лева на дружество с ограничена отговорност, като ги е прехвърлил с нотариално заверен договор на 8 ноември 2023 г.

„В качеството си на подуправител на БНБ Андрей Гюров е подал пред Комисията на противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество встъпителна декларация за имущество и интереси“, казват от комисията.

Той е декларирал притежаването на 2% дялово участие от капитала на дружество, като е посочил стойност на дяловото му участие в размер на 117 000 лева. Не е декларирал обаче участието си в органи на управление или контрол на юридически лица с нестопанска цел,  както към датата на встъпването му в длъжност, така и 12 месеца преди това.

Според закона за БНБ, чл.12 управителят и подуправителите на БНБ не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които БНБ има участие, или на международни организации във връзка с дейността й.

Член на Управителния съвет не може да бъде лице, което е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация, с изключение на дружества, в които Българската народна банка има участия;

Управителят и подуправителите на БНБ могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси. От текста следва, че всякаква неплатена дейност може да бъде осъществявана само с единодушното решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.

Справка в Търговския регистър показва, че 4 месеца след назначаването си за подуправител на БНБ Гюров все още е бил вписан като съдружник в търговското дружество „ЙОНТЕХ ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД, както и като част от Органа на управление на „Балкански-паница институт за научни изследвания“, който също има стопанска дейност, а освен това изготвя и анализи за правителството 

В случая е без значение дали Гюров е извършвал дейност като член на управителен орган на двете сдружения с нестопанска цел възмездно или безвъзмездно. Доколкото по отношение на първата хипотеза – възмездното участие – има изрична забрана, а по отношение на втората – извършването на неплатена дейност – е налице изричното условие дейността да се извършва „с единодушно решение на Управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.“    

 От събраните по преписката доказателства се установява, че Андрей Гюров не е уведомил УС на БНБ за участието си като член на ръководен орган на юридически лица с нестопанска цел, съответно не е отправял до УС на БНБ искане за произнасяне, поради което няма взето решение от Управителния съвет на това основание, посочват от комисията.

Като не е изпълнил това свое задължение, той се е поставил в условия на несъвместимост. 

Фактът, че на по-късен етап – четири месеца след встъпването му в длъжност и предвид извършена в БНБ вътрешна проверка, Гюров е уведомил с докладна записка от 21.11.2023 г. членовете на УС относно участието си в управителен съвет на юридически лица с нестопанска цел, като е посочил и че след датата на избора му за подуправител не е осъществявал дейност в тях. в които е бил вписан като член на ръководен орган и не е имал намерение да осъществява такава дейност, не променя обстоятелството, че Управителният съвет не е уведомен своевременно. 

Изпуснатият срок за излизане от дружеството се счита за тежко нарушение.


Ако се спазват стриктно процедурите, в следващите дни управителят на БНБ Димитър Радев би следвало да упражни законовите си правомощия и да отстрани от длъжност Гюров.

Бившият депутат от ПДПБ може да обжалва решението в Административен съд, който по-закон до 7 дни трябва да образува дело, а до 14 – да излезе с решение.

Така до месец би трябвало да се реши съдбата на Андрей Гюров като подуправител на БНБ.
                                                                                                                                                                                                                 

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button