България

За първи път! Сарафов и Мертен: САЩ дават $ 5 милиона за информация, свързана с Ружа Игнатова

Правителството на САЩ обявява награда от до 5 млн. долара за информация, която да доведе до арест и/или осъдителна присъда за криптокралицата Ружа Игнатова.

Това обяви американският посланик в София Кенет Мартен по време на  безпрецедентно съвместно изявление с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев.

За първи път посланик на САЩ застана до български главен прокурор и заедно обявиха общо разследване между прокуратурата и американското ФБР – свързано с пирамидата „Onecoin“ на криптокралицата Ружа Игнатова.

Разследването е съвместно на ФБР, ДАНС и прокуратурата и проследява трансфера на парите, както и дали нейни пари са изпирани през България.

Припомняме, че Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г. През 2022 г. е включена в списъка с десетимата най-издирвани престъпници на ФБР.

Общото изявление на Сарафов и Мертен се случва само месец след като и.ф. главен прокурор бе на посещение в централата на ФБР във Вашингтон. Там Сарафов бе награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър Рей.

За мен е привилегия и огромна отговорност да бъде достоен партньор на Федералното бюро за разследване на САЩ. Ние по закон и призвание сме общи партньори срещу беззаконието”, каза в начолото на общия брифинг и. ф. главен прокурор на България Борислав Сарафов.

„Знаете, че срещу Ружа Игнатова има разследване в САЩ. Но и ние правим нашето разследване. Ще повдигнем задочно обвинение среку нея, задари ръководената от нея пирамида“, поясни той.

И продължи: „Предстои процедура за конфискуване на незаконно придобитото имущество от нея”.
Ще повдигнем задочно обвинение срещу нея, заради ръководената от Игнатова пирамида, поясни още Сарафов.

Обсъдено е и България да получи допълнителна подкрепа чрез увеличаване на мисията у нас с федерален агент, който да ни подпомага.

 

И.ф. Главен прокурор подчерта: „Преди месец посетих централата на ФБР. За съжаление има и други български граждани, които извършват престъпления и ние съвместно работим срещу тях“. 

 Н.Пр. Кенет Мертен, Посланик на САЩ в България, и Пламен Тончев, председател на ДАНС.

Днес правителството на САЩ обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, водеща до арест на Ружа Игнатова“, съобщи новината Н.Пр. Кенет Мертен.

Игнатова се издирва за участие в една от най-машините финансови измами в света. Две седмици след като й е повдигнато обвинение през октомври 2017 г. Игнатова избягва от България до Гърция. От тогава тя се укрива”, припомни посланикът на САЩ.


Ружа Игнатова

Дипломатът подчерта, че преди две години – през 2022г. тя бе добавена в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани.

„САЩ цени високо партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност, изтъкна Н.Пр. Кенет Мертен.

По-късно днес ще направим изявления с допълнителни подробности как гражданите могат да предоставят информация за Ружа Игнатова и да допринесат за нейното залавяне”, обяви още Кенет Мертен.

Пламен Тончев, шефът на ДАНС, припомни за дейността на Игнатова. “One coin“ е собственост на госпожа Игнатова и представлява финансова измама на принципа на пирамида, с основна дейност в Близкия Изток”.

Той изтъкна,че по разследването на OneСoin колегите му работят заедно със службите на Германия и САЩ. И съобщи, че е установен трансфер от 15 млн. евро, свързани с Игнатова, и сумата е запорирана. Предстои да бъде поискано от съда да наложи обезпечителни мерки и на имущество за над 10 млн. евро, придобито с парите от пирамидата.

По-късно  от посолството на САЩ обявиха следното:

„Предложението за награда до 5 милиона щатски долара е оторизирано от Държавния секретар на Съединените щати като част от Програмата на Държавния департамент за награди за разкриване на транснационална организирана престъпност, която подпомага усилията на правоприлагащите органи за прекъсване на транснационални престъпни канали в глобален план и за изправяне на бегълците пред правосъдието.

Ако имате информация, моля да се свържете с ФБР чрез Телеграм: @RujaReward; чрез Signal: @RujaReward.01; или онлайн на tips.fbi.gov. Ако се намирате извън Съединените щати, бихте могли също така да посетите най-близкото посолство или консулство на САЩ. Ако сте в САЩ, можете да се обърнете към местния офис на ФБР.

ВСИЧКИ САМОЛИЧНОСТИ СЕ ПАЗЯТ В СТРОГА КОНФИДЕНЦИАЛОСТ.

Правителствени представители и служители нямат право да получават награди.“

В България на Игнатова задочно ще бъде повдигнато обвинение и ще бъде конфискувано незаконно придобитото от нея имущество със средствата от финансовата пирамида OneCoin, обяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button