СВЯТ

Унгария разследва местния клон на „Прозрачност без граници“ и разследващ сайт

Унгария започна разследване срещу местния клон на неправителствената организация за борба с корупцията „Прозрачност без граници“ (Transparency International) и разследващ сайт, предадоха Ройтерс и БТА.

В унгарския клон на „Прозрачност без граници“ e било получено уведомително писмо от националната Служба за защита на суверенитета, съобщи днес неправителствената организация.

Унгарският парламент прие в края на миналата година Закон за защита на националния суверенитет, по силата на който бе създаден този нов орган. Службата за защита на суверенитета има за задача да проучва и да наблюдава опасностите от политическа намеса, отбелязва Ройтерс.

Законът за защита на националния суверенитет забранява финансиране от чужбина на партии или организации, участващи в избори, и предвижда наказание до три години затвор.

Службата за защита на суверенитета потвърди пред Ройтерс, че е уведомила с писмо „Прозрачност без граници“ за започнатото разследване, което се основава на обвинения към организацията, че извършва дейности, финансирани с „чуждестранни субсидии“, и „влияе върху решението за гласуване на електората“.

„Прозрачност без граници-Унгария“ каза в изявление, че Законът за защита на националния суверенитет „обслужва намерението на правителството да сплашва граждани и граждански организации, които го критикуват“.

Като „организация, която се бори с корупцията, успехът на нашата разследваща, аналитична и правова дейност, а може би просто съществуването ни само по себе си, представлява заплаха за режима на министър-председателя Виктор Орбан“, заявяват от унгарското представителство на „Прозрачност без граници“, цитирани от Ройтерс.

Унгарският разследващ сайт Atlatszo.hu също съобщи днес, че Службата за защита на суверенитета го е уведомила за започнато разследване на финансирането му и връзките му с „Прозрачност без граници“.

Този разследващ сайт е специализиран в разследвания на случаи на корупция. Заедно с няколко други новинарски сайта той е критикувал Закона за защита на националния суверенитет през декември 2023 г., като е посочил в коментар, че законът „сериозно ограничава медийната свобода“, отбелязва Ройтерс.

Унгарският закон за суверенитета бе разкритикуван от Държавния департамент на САЩ, както и от европейски експерти по конституционно право.

Европейската комисия започна наказателна процедура по отношение на закона през февруари, като се аргументира с потенциала му да подкопае демократичните ценности и основните права в ЕС.

Орбан, който е на власт от 2010 г. и разполага с мнозинство от две трети в парламента, което позволява на неговата партия ФИДЕС да приема всякакво законодателство в страната, отхвърли след приемането на закона обвиненията, че подкопава демокрацията в Унгария, отбелязва Ройтерс.

Епицентър

Related Articles

Back to top button