България

Парламентът изслушва шефа на Военното разузнаване за вербуване на разведчици в полза на ген.Атанасов

Парламентът ще изслуша в първия ден от новата седмица бригаден генерал Венелин Венев – директор на Служба „Военно разузнаване“ към Министерство на отбраната. Поводът е изнесена информация в медиите за вербуване на разузнавачи от Служба „Военно разузнаване“ в кафене „Ларгото“ в центъра на София, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков. Това станало по поръчка и по инициатива на ген. Атанас Атанасов с предложение за кариерно повишаване на разузнавачите в службата срещу лична лоялност в полза на ген. Атанас Атанасов.

Искането е внесено от депутати от ДПС.

В началото на април т.г. стана ясно, че лидерът на ДСБ се опитал  да вербува двама директори на дирекции в Служба „Военно разузнаване“-СВР, за да работят лично за него срещу обещание за кариерно развитие. 

Според рапорти от юли м.г. двама директори от СВР са били привикани на разговор в кафене „Ларгото“, в центъра на София, до Министерски съвет, от съветника по национална сигурност на премиера Николай Денков – Веселин Марков, по поръчка и по инициатива на ген. Атанасов с предложение за кариерно израстване в службата срещу лична лоялност и предоставяне на вътрешна служебна информация. И де факто, и де юре този тип вербовка е незаконна и представлява опит за формиране на паралелна частна тайна структура за лична политическа употреба.

Това  е престъпление по служба и грубо нарушаване на закона. 

Служба „Военно разузнаване“ подаде сигнал до компетентните органи относно предполагаем опит на външни лица за склоняване на служители на българското военно разузнаване към престъпления по смисъла на Наказателния кодекс за осъществяване на нерегламентиран достъп до класифицирана информация“

СВР сезира и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за действията на шефа на ДСБ.

Тогава и министърът на отбраната Тодор Тагарев, пряк началник на Военното разузнаване, обяви пред медиите, че за действията на Атанасов е сезирал премиера Николай Денков. Информиран бил и лидерът на ПП Кирил Петков.

Понеже ген. Атанасов не може да отстрани директора на Служба „Военна информация“, изявил претенции да има свой човек сред зам.-директорите, независимо от останалите политически партньори, разказал съветникът на тогавашния премиер Денков  – Веселин Марков

Народните представители са поканили на изслушване и служебния министър-председател Димитър Главчев относно уволнения и назначения в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Държавна комисия по сигурността на информацията, Държавна агенция „Технически операции“ и Държавна агенция „Разузнаване“.

Това предвижда точка втора от проектопрограмата за работа на парламента, публикувана на интернет страницата на институцията. Искането за изслушване е внесено от Атанас Атанасов и група народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

По предложение на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ се очаква да бъде изслушан и председателят на ДАНС Пламен Тончев относно постъпили жалби, подадени срещу членове на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница и срещу екипа на Фондация „Даная“, от „Търговска лига – глобален аптечен център“ АД във връзка с отложеното им инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз“.

Точка първа от проектопрограмата за работа на Народното събрание предвижда гласуването на оставката на народния представител от ДПС Филиз Хюсменова.

Очаква се като точка първа в четвъртък депутатите да изслушат служебния заместник министър-председател и служебен министър на финансите Людмила Петкова относно изпълнението на приходната и разходната част, съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г., в това число изпълнението на приходите и разходите по оперативните програми на Европейския съюз, както и напредъкът по преговорния процес за приемането на България в Еврозоната.

По предложение на Стоян Таслаков от „Възраждане“ като точка първа от проекта на програма за петък е предвидено изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов относно всички факти и обстоятелства свързани с преговорите по продажбата на оборудването предназначено за проекта АЕЦ „Белене“.

В проекта на дневен ред с искане, внесено от народни представители от ГЕРБ-СДС, се очаква да бъде изслушан служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ относно напредъка на строителството на скоростния път Видин – Ботевград. Очаква се служебният министър Коритарова да бъде изслушана и относно напредъка по изпълнението на Инвестиционната програма за общински проекти, включена в приложение към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button