Общество

Знаково! САЩ застанаха зад Борислав Сарафов и службите ни

„САЩ цени високо партньорството с Прокуратурата на България и службите за сигурност“.
Тези думи на посланика на САЩ Н.Пр. Кенет Мертен, изречени днес, са знакови за българското държавно обвинение.
Знаково е и мястото, където са произнесени. За първи път посланик на САЩ отива на крака при български главен прокурор, прекрачвайки прага на Съдебната палата.

Знаково Кенет Мертен застана до Борислав Сарафов и публично демонстрира подкрепата на американската страна за ръководителя на Главната прокуратура, макар и той да е в позицията на и.ф.

Очевидно американските служби застават зад Сарафов и нямат никакво значение опитите на определени политически среди, икономически кръгове и лобисти да го дискредитират и отстранят, в опит да овладеят прокуратурата чрез назначения на „наши хора“, по думите на Кирил Петков. 

Появата на Мертен в Съдебната палата е ярка демонстрация за признанието на българската прокуратура под ръководство на Сарафов като партньорска структура на САЩ. Това изтръгва отровните зъби на всички клевети по отношение на държавното обвинение

Днешното общо изявление на Сарафов и Мертен се случва само месец след като и.ф. главен прокурор бе на посещение в централата на ФБР във Вашингтон, където бе награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър Рей. Подобни знаци не са случайни.

“За мен е привилегия и огромна отговорност да бъде достоен партньор на Федералното бюро за разследване на САЩ. Ние по закон и призвание сме общи партньори срещу беззаконието”, не без нотка на гордост заяви Борислав Сарафов. Има основание да бъде удовлетворен.

Успехът на Сарафов е безспорен и трябва да се отчете. Доверието, което е завоювал, е с принадена стойност и за България.
Оттук нататък пътят на идеите му за реформиране на българското следствие по модела на американското ФБР е отворен.

За отрицателно време Сарафов показа нов стил на работа – без медийни акции, без многословие и показност, той успя да привлече на своя страна и ФБР, и Европейската прокуратура, и други международни фактори, които го припознаха като стратегически партньор в борбата с престъпността. Очевидно Сарафов умее да модерира международните отношения на прокуратурата, което издига авторитета й. 

Сега топката е в закодателната власт, която трябва да подготви и приеме адеквателн Закон за съдебната власт, който да гарантира истинската й независимост. А пък пред Сарафов стои тежката задача да накара българските прокурори да станат като европейските си колеги, а следователите като агентите на ФБР. 

Епицентър

Related Articles

Back to top button