СВЯТ

Белият дом иска от НАСА да създаде часова зона на Луната

Тъй като все повече фирми и държави се включват в космическата надпревара, Белият дом възложи на НАСА да оглави усилията за създаване на стандартно време за Луната и другите планети в нашата Слънчева система.

В наскоро публикуван меморандум се посочва, че новият часови пояс, който ще бъде въведен до края на 2026 г., може да бъде известен като координирано лунно време (КЛВ). Нормалният лунен ден има 29,53 земни дни, съобщи Mirror.

Часовникът на Луната добавя приблизително 56 микросекунди в сравнение с 24-часовия ден на Земята поради по-ниската гравитация на Луната. Европейската космическа агенция (ЕКА) също наскоро проучи нова възможна часова зона за небесното тяло.

Концепцията за космически изследователи, които използват взаимно договорено време, съществува от години. Чуждестранната агенция не е направила публично съобщение за датата на пускането му, поради което не е сигурно дали САЩ ще приемат всяко искане, отправено от ЕКА.

Със споделена визия и единство на целите на всички министерства и агенции Съединените щати ще водят отговорното, мирно и устойчиво изследване на Силунарното пространство и прилагането на откритията в тази област“, се посочва в меморандума на Службата за научна и технологична политика на Белия дом.

Времевата рамка в меморандума предполага, че преди завръщането на хората на лунното тяло, Луната ще бъде в официална часова зона. За първи път от 1972 г. насам мъже и жени ще бъдат изпратени на лунната повърхност с програмата „Артемида“.

По време на планираната за 2026 г. мисия „Артемида III“ НАСА планира да приземи хора близо до южния полюс на Луната, за да търси ледени залежи и други важни компоненти за поддръжка.

Освен това космическата агенция възнамерява да създаде на Луната комуникационна мрежа, подобна на земните навигационни системи. Освен засилените дейности на лунната повърхност, НАСА в момента завършва проектирането на своята космическа станция Lunar Gateway, която се очаква да кръжи близо до Луната.

Модулите за предложената космическа станция могат да бъдат изпратени в орбита още през 2025 г., а очакванията са тя да започне да функционира през 2028 г. Мисията ще бъде съвместно начинание на САЩ, Европа, Япония, Канада и Обединените арабски емирства, подобно на Международната космическа станция.

Епицентър

Related Articles

Back to top button