България

Калин Стоянов участва в конференция на държавите от Залцбургския форум във Виена

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов е във Виена за участие в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи (МВР).

Тя е организирана в рамките на Австрийското председателство на партньорската инициатива.

На срещата вътрешните министри ще обсъдят основните приоритети на Европейския съюз (ЕС) в областта на сигурността и миграцията, както и актуалните предизвикателства, пред които се изправят страните от Дунавския регион, включително в контекста на дигитализацията. 

От МВР уточниха, че в рамките на работните сесии делегатите ще разгледат иновативни решения и общи стратегии за борбата с контрабандата на мигранти.

Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения, припомниха от МВР.

В средата на декември 2023 г. Калин Стоянов участва в министерската конференция на държавите от Залцбургския форум в Словения. Той изрази тогава в позиция, че България настоява за пълноправно членство в Шенгенското пространство.

Източник ЕПИЦЕНТЪР

Related Articles

Back to top button